przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ryż zapiekany z jabłkami

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
1 szkl. ryżu,1 łyżka masła,
50 g cukru,
4 jabłka,
ew. rodzynki - łyżka,
0.25 łyżeczki cynamonu,
kilka łyżek cukru,
konfitury.

Opis przygotowania:
Ryż wrzucić do wrzącej wody z łyżką masła (2 szkl. wody na 1 szkl. ryżu). Gotować na małym ogniu pod przykryciem, gdy woda się wchłonie zawinąć w koc na 2 h. Można również ugotować po prostu 2 torebki ryżu do szybkiego gotowania. Jabłka umyć, obierać, wydrylować i gotować w wodzie, ale nie całkiem na miękko. Napełnić konfiturą lub rodzynkami z cukrem i cynamonem. Foremkę posmarować masłem. Nałożyć połowę ryżu, następnie jabłka i całość przykryć ryżem. Można też pokroić jabłka na plasterki i przekładać warstwy ryżu jabłkami, posypując każdą warstwę cukrem i cynamonem, dokładając po kilka rodzynek i kawałku masła. Ryż włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika na 0.5 h. W trakcie pieczenia kontrolować temperaturę, żeby się potrawa nie przypaliła.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 15806 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin