| Chrupiący makaron sojowy | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 5Ocena: 4.80
- makaron sojowy (ilość wg potrzeby)
 - olej do głębokiego smażenia (1 - 2 szkl)
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: W woku rozgrzać mocno olej (powinien zadymić). Suchy makaron sojowy (bez gotowania) wrzucać małymi porcjami (kilkukrotnie zwiększy objętość). Makaron po 2 - 3 s gwałtownie spęcznieje, wtedy przełożyć na papierowy ręcznik w celu osączenia. Dania serwować na usmażonym makaronie.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Po wrzuceniu na gorący olej makaron sojowy zachowuje się podobnie jak prażynki krewetkowe, gwałtownie, w ciągu 2 - 3 s, pęcznieje kilkukrotnie, stając się bardzo kruchy i chrupiący. Jest bardzo lekki, dlatego nie sposób się nim najeść, ale może stanowić efektowny i bardzo oryginalny dodatek do posiłku.
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia chińska | 
| Sposób przygotowania:  Smażone | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 16220 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |