przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Chrupiący makaron sojowy

Poziom: łatwy
Głosów: 5
Ocena: 4.80
Składniki:
- makaron sojowy (ilość wg potrzeby)
- olej do głębokiego smażenia (1 - 2 szkl)

Opis przygotowania:
W woku rozgrzać mocno olej (powinien zadymić). Suchy makaron sojowy (bez gotowania) wrzucać małymi porcjami (kilkukrotnie zwiększy objętość). Makaron po 2 - 3 s gwałtownie spęcznieje, wtedy przełożyć na papierowy ręcznik w celu osączenia. Dania serwować na usmażonym makaronie.
Opis / Uwagi:
Po wrzuceniu na gorący olej makaron sojowy zachowuje się podobnie jak prażynki krewetkowe, gwałtownie, w ciągu 2 - 3 s, pęcznieje kilkukrotnie, stając się bardzo kruchy i chrupiący. Jest bardzo lekki, dlatego nie sposób się nim najeść, ale może stanowić efektowny i bardzo oryginalny dodatek do posiłku.
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 15489 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin