|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Bakłażany zapiekane po włosku |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: Pół kilograma bakłażanów,
1 średnia cebula,
ząbek czosnku,
5 pomidorów,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka kminku,
10 dkg sera żółtego np. tylżyckiego (orginalnie był parmezan).
|
Opis przygotowania: Bakłażany obrać, pokroić w plasterki i posolić, odsączyć na sitku. Cebulę i czosnek posiekać. Zanurzyć na 1 min. pomidory we wrzątku, ochłodzić w zimnej wodzie, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Rozgrzać olej na patelni, połączyć z cebulą, czosnkiem, pomidorami - dodać łyżeczkę kminku. Posolić, popieprzyć, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 min. Odsączone bakłażany upiec na gorącym grillu lub w piecyku. W ogniotrwałym naczyniu ułożyć warstwę bakłażanów, zalać połową sosu i posypać tartym serem. Ułożyć drugą warstwę, polać resztą sosu i posypać serem. Zapiekać w gorącym piekarniku w temp. ok 200°C przez ok. 20 min. |
|
Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 11127 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|