Barszcz wielkanocny |
|
Poziom: średni Głosów: 3 Ocena: 3.00 Składniki: - 1 golonka (ok. 1 kg)
- 200 g wędzonych żeberek lub boczku wędzonego
- 4 łyżki 36% śmietany
- 400 g białej kiełbasy
- 6 jajek
- ok. 1 - 1.5 szklanki żuru z butelki
- 3 łyżki przyprawy do żurku i barszczu białego
|
Opis przygotowania: Golonkę i boczek wrzucić do wody, ugotować do miękkości (boczek gotować ok. 1 h, golonkę ok. 3 h) i wyjąć z wywaru. Włożyć białą kiełbasę. Następnie mieszając wsypać przyprawę do żurku i barszczu białego i wlać tyle żuru, aby zupa była odpowiednio kwaśna. Zagotować. Dodać śmietanę i obraną ze skóry, pokrojoną w kostkę golonkę. Podawać z kiełbasą i jajkiem na twardo. |
|
Region: Kuchnia polska |
|
Przepis czytano już 9583 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |