Opis przygotowania: Dip:
Do filiżanki nakładamy 3 łyżki śmietany 18%, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 szczypty soli i pieprzu, łyżkę octu ryżowego i łyżkę oliwy z oliwek, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i wsadzamy do lodówki.
Filet z sandacza dzielimy na pół i oba kawałki pokrywamy marynatą zrobioną z oliwy, 2 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, łyżeczki estragonu, soku z połowy cytryny, soli i pieprzu. Smażymy na odrobinie oliwy, bo ryba jest i tak już tłusta od marynaty. Smażymy 2 minutki z jednej i 1,5 z drugiej strony. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie gotowy mieszamy go z łyżeczką curry i nakładamy na talerz razem z rybą, podajemy z czosnkowym dipem.
Smacznego :) |