|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Piernik korzenny |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: 6 dkg masła,
1 szkl. cukru,
1 szkl. miodu,
4 jajka,
6 dkg posiekanych orzechów,
4 szkl. mąki,
1 łyżeczkę kardamonu,
1 łyżeczkę cynamonu,
5 goździków,
skórkę z 1 cytryny,
proszek do pieczenia,
1 łyżkę spirytusu,
odrobinę soli.
|
Opis przygotowania: Masło utrzeć na pianę, a następnie dodawać kolejno w trakcie ucierania cukier po jednym żółtku, roztopiony miód, posiekane orzechy, otartą skórkę z cytryny, zmielone goździki, pozostałe przyprawy, proszek do pieczenia rozpuszczony w spirytusie, na końcu dodać mąkę i dokładnie wybijać ciasto drewnianą łyżką. Gdy ciasto nabierze gładkości, zmieszać je ze sztywno ubitą pianą z białek, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia i odstawić na 1 h. Piec przez 1 h w gorącym piekarniku. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 7443 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|