| Szaszłyki jagnięce | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
- 800 g chudej jagnięciny bez kości
 
 marynata:
 - 1 duża cebula
 - 3 listki laurowe
 - 3-4 gałązki świeżego rozmarynu albo 2 łyżki suszonego
 - starta skórka i sok z jednej cytryny
 - 1/3 szklanki oliwy z oliwek
 - sól i świeżo mielony czarny pieprz
 
 sos jogurtowy:
 - 1 szklanka jogurtu
 - 1 łyżka posiekanych listków świeżej mięty
 - 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Cebulę obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki marynaty (liście laurowe uprzednio rozkruszamy), mieszamy. Jagnięcinę kroimy w kawałki i wkładamy do miski. Zalewamy marynatą, przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin, albo i na całą noc, do lodówki. Po wyjęciu lekko odsączamy, nadziewamy na szpikulce i pieczemy na grillu około 10 minut, od czasu do czasu obracając i polewając marynatą. Łączymy składniki sosu. Szaszłyki jagnięce podajemy z upieczonymi oddzielnie na grillu cząstkami cytryny i z sosem jogurtowym.
 | 
	|  | 
	| Sposób przygotowania:  Grillowane | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 6878 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |