Opis przygotowania: Masło posiekać z mąką, dodać cukier i żółtko. Wyrobić ciasto i włożyć na 30 min. do lodówki. Ciasto rozwałkować cienko na stolnicy. Wykrawać prostokąty(2 x 7 cm) i układać je na blasze wysmarowanej masłem. Łamańce piec 10 min w piekarniku, nagrzanym do temp. 180°C, na jasnozłoty kolor.
Masa: mak wypłukać, osączyć, zalać wrzącym mlekiem, dodać wanilię i gotować na bardzo małym ogniu ok. 20 min. Następnie wyłożyć na sitko, ostudzić, wyjąć wanilię i zemleć 3 razy w maszynce z sitkiem o małych otworach.
Rodzynki opłukać i namoczyć w przegotowanej wodzie. Migdały sparzyć, obrać, drobno posiekać lub zemleć. Do maku dodać miód, rum, migdały i osączone rodzynki. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, można ją rozrzedzić śmietaną. Mak oziębić w lodówce. Przed podaniem wetknąć w mak łamańce. |