Bakłażan z serem |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: 1 bakłażan
250 g chdego twarogu
1 pęczek szczypiorku
3 niewielkie pomidory
150 g jogurtu naturalnego
oliwa z oliwek
sól
pieprz
|
Opis przygotowania: 1.Twarożek włożyć do miseczki i dokłądnie rozgnieść widelcem.Szczypiorek opłukać,osuszyć i drobno posiekać,a następnie dodać do serka.Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.Wlać jogurt naturalny i wymieszać,aby wszystkie składniki się połączyły.
2.Bakłażan umyć,osuszyć i pokroić na plastry o grubości około 1 cm.Oprószyć solą oraz pieprzem,po czymodłozyć na kilka minut,aby bakłażan puścił sok.Odcisnąć plastry na ręczniku papierowym,a następnie obsmażyć z obu stron na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek.
3.Usmażone plastry bakłażana osączyć na ręcznikiu papierowym.Następnie na połowie krążków ułożyć po porcji twarożku oraz pokrojone w plasterki pomidory.Na koniec przykryć przekąski pozostałymi krążkami. |
|
Opis / Uwagi: Bakłażan chłonie płyny jak gabka,dlatego nie powinno się go moczyć w wodzie.Warto również pamiętać,żeby podczas smażenia nie używać zbyt dużej ilości oliwy.Najlepiej posmarować każdy krążektłuszczem i smażyć na suchej patelni. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: natalina4 |
Przepis czytano już 5270 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |