przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem

Poziom: średni
Czas: 30 min.
Porcji: 4
Głosów: 5
Ocena: 3.40
Składniki:
- 10 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula posiekana
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka pietruszki
- 1 łyżka bazylii
- 1 średni bakłażan
- sól morska
- 125 g mozzarelli di bufala
- 30 g parmezanu świeżo startego
- 1 mini kostka przyprawowa Oregano Knorr

Opis przygotowania:
1. Ustaw piekarnik na funkcję grill.
2. W garnku rozgrzej 6 łyżek oliwy, od razu dodaj czosnek i cebulę.
3. Pomidory zmiksuj, dodaj na patelnię i smaż na małym ogniu 15 minut. Ostudź sos.
4. Posiekaj bazylię i pietruszkę i dodaj do sosu. Dopraw solą i pieprzem.
5. Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości 1 cm, posól, posmaruj oliwą i ułóż na wyłożonej folią aluminiową blasze. Wstaw do pieca ok. 12 cm od górnej grzałki. Po 5 minutach odwróć bakłażany, posmaruj oliwą i piecz jeszcze 3 minuty.
6. Ułóż bakłażany w foremce ceramicznej i polej sosem. Mozzarellę porwij na kawałki i ułóż na sosie. Posyp parmezanem i rozkruszoną mini-kosteczką.
7. Przed podaniem wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st.
Opis / Uwagi:
Do tego przepisu bakłażany piecze się w piekarniku. Dzięki temu nie tylko smakują wspaniale, ale też chłoną dużo mniej oliwy niż przy smażeniu. Najlepszy będzie średniej wielkości bakłażan, bo bakłażany-giganty są dużo bardziej gorzkie. Z tych proporcji wychodzi sporo sosu, ale jeśli nie wykorzystasz całego (a najprawdopodobniej nie wykorzystasz ;) resztę możesz użyć na pizzę albo do szybkiego makaronu. kuchnia włoska
Region:  Kuchnia włoska
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 12632 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin