Bakłażany zapiekane z pomidorami, mozzarellą i parmezanem |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 5 Ocena: 3.40 Składniki: - 10 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula posiekana
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka pietruszki
- 1 łyżka bazylii
- 1 średni bakłażan
- sól morska
- 125 g mozzarelli di bufala
- 30 g parmezanu świeżo startego
- 1 mini kostka przyprawowa Oregano Knorr
|
Opis przygotowania: 1. Ustaw piekarnik na funkcję grill.
2. W garnku rozgrzej 6 łyżek oliwy, od razu dodaj czosnek i cebulę.
3. Pomidory zmiksuj, dodaj na patelnię i smaż na małym ogniu 15 minut. Ostudź sos.
4. Posiekaj bazylię i pietruszkę i dodaj do sosu. Dopraw solą i pieprzem.
5. Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości 1 cm, posól, posmaruj oliwą i ułóż na wyłożonej folią aluminiową blasze. Wstaw do pieca ok. 12 cm od górnej grzałki. Po 5 minutach odwróć bakłażany, posmaruj oliwą i piecz jeszcze 3 minuty.
6. Ułóż bakłażany w foremce ceramicznej i polej sosem. Mozzarellę porwij na kawałki i ułóż na sosie. Posyp parmezanem i rozkruszoną mini-kosteczką.
7. Przed podaniem wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. |
|
Opis / Uwagi: Do tego przepisu bakłażany piecze się w piekarniku. Dzięki temu nie tylko smakują wspaniale, ale też chłoną dużo mniej oliwy niż przy smażeniu. Najlepszy będzie średniej wielkości bakłażan, bo bakłażany-giganty są dużo bardziej gorzkie. Z tych proporcji wychodzi sporo sosu, ale jeśli nie wykorzystasz całego (a najprawdopodobniej nie wykorzystasz ;) resztę możesz użyć na pizzę albo do szybkiego makaronu.
kuchnia włoska |
|
Region: Kuchnia włoska |
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 12632 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |