przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Bigos polski

Poziom: średni
Głosów: 17
Ocena: 3.82
Składniki:
- 40 dkg kapusty kwaszonej
- 40 dkg kapusty cukrowej (świeżej)
- 20 dkg wieprzowiny bez kości
- 20 dkg cielęciny
- 25 dkg kiełbasy
- 10 dkg boczku wędzonego
- 3 dkg tłuszczu
- 5 dkg słoniny
- 5 dkg cebuli
- 2 dkg grzybków suszonych
- 5 dkg koncentratu pomidorowego
- 2 dkg mąki
- sól
- pieprz
- cukier
- ziele angielskie
- liść laurowy

Opis przygotowania:
Kapustę kwaszoną pokrajać drobno, zalać małą ilością wrzącej wody i gotować 1 godz. do miękkości. Kapustę świeżą poszatkować, zalać małą ilością wrzącej wody, gotować razem z rozdrobnionymi grzybami około 40 min. Mięso wieprzowe i cielęcinę opłukać, odcisnąć z wody, osolić, zarumienić na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Włożyć razem z boczkiem do kapusty kwaszonej, dusić do miękkości około 40 min. Słoninę pokrajać w kostkę, stopić. Skwarki dodać do bigosu. Na tłuszczu sporządzić zasmażkę z cebulą. Cielęcinę, mięso wieprzowe i boczek wyjąć z kapusty. Kapustę świeżą połączyć z kwaszoną i zagęścić zasmażką. Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać na plasterki. Wieprzowinę, cielęcinę, boczek pokrajać w kostkę i razem z kiełbasą włożyć do kapusty, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą, pieprzem i jesli trzeba cukrem, zagotować. Im więcej gatunków mięsa zawiera bigos, tym jest lepszy. Można dodawać różne pieczenie z dziczyny, drób pieczony itp. Ogromnie podnosi smak bigosu dodatek czerwonego wina.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 20425 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin