przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Dolmades - gołąbki w winogronowych liściach

Poziom: średni
Głosów: 4
Ocena: 4.75
Składniki:
50 świeżych liści winorośli,
400 g ryżu,
100 ml oleju,
2 cebule,
1 pęczek dymki,
1 łyżka mięty,
2 łyżki siekanego koperku,
2 łyżki zielonej pietruszki,
sok z dużej cytryny,
sól,
pieprz.

Opis przygotowania:
Liście winorośli dokładnie umyć i osuszyć. Dymkę posiekać i zarumienić na rozgrzanym oleju. Dodać ryż i pozostałe zioła i przyprawy. Podlać wodą i gotować przez 10 min., ostudzić. Farsz ułożyć na liściu i uformować małe gołąbki w kształcie "cukierków". Dno rondla wyłożyć pozostałymi liści, ułożyć na nich warstwami gołąbki i podlać wodą z sokiem z cytrynowym, dusić pod przykryciem przez 90 min.
Region:  Kuchnia grecka
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis czytano już 10812 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)






ja czekam do lata
Dodał/a ~dorka dnia 2008-04-19 19:52:07

w zeszłym roku byłam z mężem na wyspie rhodos i tam były dolmady, ale sie nie skusilam, a pozniej jak przeczytalam co to jest to aż chcialam wrocic i zasmakowac kiedys wroce pewnie ... ale narazie czekam do lata, znajomi i rodzinka hoduja winogrona wiec z lisci dolmadki ... a na jesien winko. pozdrawiam

BARDZO DOBRE DANIE !
Dodał/a ~marcin dnia 2007-09-09 20:13:15

Dobre jako przekąska np. zamiast ogórków kiszonych.. Super smaczne!











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin