|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Dolmades - gołąbki w winogronowych liściach |
|
Poziom: średni Głosów: 4 Ocena: 4.75 Składniki: 50 świeżych liści winorośli,
400 g ryżu,
100 ml oleju,
2 cebule,
1 pęczek dymki,
1 łyżka mięty,
2 łyżki siekanego koperku,
2 łyżki zielonej pietruszki,
sok z dużej cytryny,
sól,
pieprz.
|
Opis przygotowania: Liście winorośli dokładnie umyć i osuszyć. Dymkę posiekać i zarumienić na rozgrzanym oleju. Dodać ryż i pozostałe zioła i przyprawy. Podlać wodą i gotować przez 10 min., ostudzić. Farsz ułożyć na liściu i uformować małe gołąbki w kształcie "cukierków". Dno rondla wyłożyć pozostałymi liści, ułożyć na nich warstwami gołąbki i podlać wodą z sokiem z cytrynowym, dusić pod przykryciem przez 90 min. |
|
Region: Kuchnia grecka | Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis czytano już 10638 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
ja czekam do lata Dodał/a ~dorka dnia 2008-04-19 19:52:07
w zeszłym roku byłam z mężem na wyspie rhodos i tam były dolmady, ale sie nie skusilam, a pozniej jak przeczytalam co to jest to aż chcialam wrocic i zasmakowac kiedys wroce pewnie ... ale narazie czekam do lata, znajomi i rodzinka hoduja winogrona wiec z lisci dolmadki ... a na jesien winko.
pozdrawiam
| BARDZO DOBRE DANIE ! Dodał/a ~marcin dnia 2007-09-09 20:13:15
Dobre jako przekąska np. zamiast ogórków kiszonych.. Super smaczne!
|
|
|
|