przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Duszone młode warzywa

Poziom: łatwy
Głosów: 3
Ocena: 3.67
Składniki:
- 3 młode kalarepki z listkami
- 2 pęczki rzodkiewek z nacią
- pęczek dymki
- 3 łyżki masła
- 1 szkanka bulionu warzywnego
- 3 łyżki gęstej śmietany
- pęczek świeżych ziół: koperku, natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony pieprz

Opis przygotowania:
Kalarepki umyć, cienko obrać zostawiając delikatną skórę na wierzchołku i pokroić ją w kostkę. Listki wypłukać i odłożyć. Rzodkiewki umyć i pokroić w ćwiartki. Natkę wypłukać i odłożyć. Dymkę, koperek, natkę pietruszki, listki rzodkiewki i kalarepki posiekać. W garnku rozgrzać masło i obsmażyć w nim kalarepkę i rzodkiewki ok. 5 min. Zalać bulionem, przykryć i dusić kolejne 10 min. Dołożyć posiekane zioła, przyprawić solą i pieprzem do smaku i mieszając jeszcze chwilę pogotować. Przed podaniem zabielić śmietaną.
Przepis czytano już 8153 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin