| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Eskalopki cielęce zapiekane |  
	 |  
		  Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 4 Głosów: 1 Ocena: 5.00  Składniki: - 40 dag cielęciny sznyclówki 
- oliwa i masło (pół na pół) 
- 2 plastry gotowanej szynki 
- 4 małe plasterki żółtego sera (ementaler) 
- sok z cytryny 
- sól 
- pieprz 
- mąka krupczatka do panierowania
 
  |  
	Opis przygotowania: Wychłodzone mięso kroimy w poprzek włókien na 4 równej wielkości i grubości plastry, każdy ugniatamy w dłoniach, nacinamy w kilku miejscach brzeg, oprószamy solą, pieprzem, panierujemy w mące i rumienimy na gorącym tłuszczu przez 3 min z obu stron. Zrumienione układamy w naczyniu do zapiekania, każdy plaster polewamy łyżeczką soku z cytryny. Na porcji mięsa układamy 1/2 plastra szynki i plasterek sera, polewamy tłuszczem, w którym eskalopki się rumieniły, i wstawiamy do nagrzanego do temp.200 stopni piekarnika na 8-10 min (nie dłużej!). Podajemy bardzo gorące, z dodatkiem zasmażonego szpinaku lub fasolką szparagową. |  
	 |  
	Opis / Uwagi: średniokaloryczne, średniodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |  
		 |  | Sposób przygotowania:  Zapiekane |  	 |  
		| Przepis czytano już 13871 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |