Jabłka i gruszki w kruchym cieście |
|
Poziom: średni Czas: 40 min. Głosów: 2 Ocena: 4.00 Składniki: Składniki cista:
- 2 szklanki maki
- 1/2 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 6 łyżek lodowatej wody
Składniki nadzienia:
- ok 80 dkg jabłek i gruszek łącznie
- 1/3 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
|
Opis przygotowania: Składniki ciasta zagniatamy i odstawiamy do zamrażarki na ok pół godziny.
Międzyczasie obieramy i kroimy na kostkę owoce. Dusimy ja razem z cukrem i cukrem waniliowym kilka minut.
Po okresie leżakowania cisata w zamrażarce dzielimy ja na 3 części. 2/3 wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 minut. Wyjete z piekarnika gorące ciasto smarujemy rozbełtanym białkiem. Na nie wykładamy ostudzone owoce. Całość posypujemy kruszonką z 1/3 części ciasta. Zapiekamy ponownie w temp 160 ok 20 minut |
|
Opis / Uwagi: Ja piekłam ciasto z podwójnej porcji. Przedstawiona porcja wystarcza na małą tortownicę. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: milovia |
Przepis czytano już 7034 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |