przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Jabłka smażone w cieście

Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1/2 kg jabłek
- 25 dkg mąki
- 1/2 litra wody
- 2 jajka
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania

Opis przygotowania:
Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wodę i żółtka, dokładnie wyrabiamy łyżką. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta.
Jabłka obieramy, kroimy w plastry grubości 1 cm, wycinamy gniazda nasienia.
Każdy kawałek jabłka wbijamy na widelec, zanurzamy w cieście, następnie kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na jasnozłoty kolor.
Po zdjęciu z patelni posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, polewamy miodem lub syropem klonowym, ewentualnie podajemy ze śmietaną lub jogurtem.
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  katarzyna89
Przepis czytano już 7839 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin