Karkówka zapiekana w śmietanie |
|
Poziom: łatwy Czas: 120 min. Głosów: 4 Ocena: 4.75 Składniki: - 1 kg karkówki bez kości
- 70 dkg pieczarek
- 4 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 400 ml. słodkiej śmietany (30%)
- 3 łyżeczki przyprawy do grilla
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
|
Opis przygotowania: Karkówkę pokroić na plastry grubości 0,5-1 cm, obsypać przyprawą do grilla, odstawić na 15 minut.
Umyte pieczarki i obrane cebule kroić na pół plastry. Karkówkę obsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 pieczarek i połowę cebuli, posypać ziołami. Położyć warstwę karkówki, wycisnąć 2 ząbki czosnku, posypać ziołami. Czynność powtórzyć. Na wierzchu ułożyć pieczarki, zalać wszystko śmietaną.
Piec w temp. 170 stopni około 1,5 godziny. Lekko dociskać pieczarki, aby były pokryte śmietaną. |
|
|
Przepis został dodany przez: d3molka |
Przepis czytano już 12446 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |