| Karkówka zapiekana w śmietanie | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwyCzas: 120 min.
 Głosów: 4Ocena: 4.75
- 1 kg karkówki bez kości
 - 70 dkg pieczarek
 - 4 średnie cebule
 - 4 ząbki czosnku
 - sól, pieprz
 - 400 ml. słodkiej śmietany (30%)
 - 3 łyżeczki przyprawy do grilla
 - 2 łyżeczki majeranku
 - 1 łyżeczka bazylii
 - 1 łyżeczka oregano
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Karkówkę pokroić na plastry grubości 0,5-1 cm, obsypać przyprawą do grilla, odstawić na 15 minut.
 Umyte pieczarki i obrane cebule kroić na pół plastry. Karkówkę obsmażyć na oleju do lekkiego zrumienienia.
 Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/3 pieczarek i połowę cebuli, posypać ziołami. Położyć warstwę karkówki, wycisnąć 2 ząbki czosnku, posypać ziołami. Czynność powtórzyć. Na wierzchu ułożyć pieczarki, zalać wszystko śmietaną.
 Piec w temp. 170 stopni około 1,5 godziny. Lekko dociskać pieczarki, aby były pokryte śmietaną.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  d3molka | 
	| Przepis czytano już 13202 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |