przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kotlety ziemniaczane z wkładką


Poziom: średni
Czas: 50 min.
Porcji: 4
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 3/4 kg ziemniaków
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju sojowego
- sól
- pieprz
- trochę przyprawy myśliwskiej
- 4 plastry mortadeli (każdy 3mm grubości)
- do panierowania 1 jajo
- i jeszcze 3 - 4 łyżki tartej bułki
- do smażenia: 3 - 4 łyżki oliwy lub oleju

Opis przygotowania:
Ugotować obrane ziemniaki, uważając by się nie rozgotowały. Odcedzić gdy miękkie, dobrze wytrząsnąć z pary...(ja wysuszam je..na maleńkim gazie, potrząsając garnkiem) i od razu przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do gorących jeszcze ziemniaków dodać mąkę i tartą bułkę, jajo, przyprawy, dobrze masę wyrobić. plastry mortadeli obrać z osłonek, obsypać mąką.
Ciasto ziemniaczane uformować w 8 krążków nieco większych niż plastry mortadeli. Na 4 wyłożyć plastry kiełbasy, przykryć pozostałymi czterema. Dobrze zlepić brzegi.
Tuz przed podaniem obtoczyć w jajku i tartej bułce, obsmażyć mocno rozgrzanym tłuszczu (oliwa, olej).
Podawać z pikantną surówką...
Opis / Uwagi:
Przepis pochodzi z: "Z Tobą w kuchni", ale ja go ciągle modyfikuję, np. wczoraj robiłam je z dwoma cienkimi plasterkami szyneczki z drobi, w środku kawałek pieczeni, a oprócz tego po 2 kawałeczki sera żółtego
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6429 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 5)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Dodał/a termar

Dodał/a termar

Dodał/a termar

Dodał/a termar

Dodał/a termar





zapowiada się smakowicie
Dodał/a ~tomek dnia 2008-11-15 12:44:05

tego to na pewno muszę spróbować :)











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin