Królewski chłodnik owocowy |
|
Poziom: łatwy Czas: 15 min. Porcji: 2 Głosów: 3 Ocena: 5.00 Składniki: - szklanka dorodnych, przebranych poziomek lub szklanka drobnych, dojrzałych i słodkich truskawek
- szklanka pełnego mleka
- szklanka słodkiej śmietanki
- 2 łyżki cukru pudru
- dwa duże "kleksy" bitej śmietany
|
Opis przygotowania: Mleko zagotowujemy, odstawiamy do przechłodzenia. Z owoców wybieramy najbardziej dorodne, pozostałe miksujemy wraz z przegotowanym, chłodnym mlekiem, śmietanką i cukrem. Gdy całość jest jednolita i lekko spieniona, rozlewamy do miseczek, wierzch posypujemy odłożonymi wcześniej owocami, przybieramy " kleksem" bitej śmietany. Podajemy zaraz po przygotowaniu - chłodnik dobrze smakuje z dodatkiem małych biszkopcików - szampanek. |
|
Opis / Uwagi: średniokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis czytano już 8358 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |