Kulki z cielęciny w sosie pomidorowym |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Kulki:
- 60 dkg mielonej cielęciny
- 2 łyżki bułki tartej
- 120 ml zagęszczonego, niesłodzonego mleka
- ćwierć łyżeczki sproszkowanego czosnku
- duża szczypta suszonego tymianku
- po szczypcie soli i czarnego pieprzu
Sos:
- Łyżka oleju roślinnego
- zmiażdżony ząbek czosnku
- średnia, posiekana cebula
- pół sporej, zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
- 500 ml pomidorów z puszki, osączonych z zalewy i rozgniecionych widelcem
- 120 ml przecieru pomidorowego
- 100 ml wody
- 250 ml bulionu wołowego
- półtorej łyżeczki suszonej bazylii
- 3/4 łyżeczki soli
- pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
- pół łyżeczki suszonej lebiodki (oregano)
- duża szczypta czarnego pieprzu
|
Opis przygotowania: Kulki:
Wszystkie składniki wymieszać w misce i dokładnie wyrobić. Z masy uformować kulki o średnicy ok. 4 cm. Układać je obok siebie w dużym naczyniu żaroodpornym. Piec przez 40 min. w temperaturze 190°C. Powinny się mocno zrumienić. Upieczone kulki polać na półmisku sosem i zaraz podawać.
Sos:
W dwulitrowym rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek, cebulę i paprykę. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez 35 min., mieszając od czasu do czasu. |
|
Region: Kuchnia australijska |
|
Przepis czytano już 7268 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |