| Kulki z cielęciny w sosie pomidorowym | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
Kulki:
 - 60 dkg mielonej cielęciny
 - 2 łyżki bułki tartej
 - 120 ml zagęszczonego, niesłodzonego mleka
 - ćwierć łyżeczki sproszkowanego czosnku
 - duża szczypta suszonego tymianku
 - po szczypcie soli i czarnego pieprzu
 
 Sos:
 - Łyżka oleju roślinnego
 - zmiażdżony ząbek czosnku
 - średnia, posiekana cebula
 - pół sporej, zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
 - 500 ml pomidorów z puszki, osączonych z zalewy i rozgniecionych widelcem
 - 120 ml przecieru pomidorowego
 - 100 ml wody
 - 250 ml bulionu wołowego
 - półtorej łyżeczki suszonej bazylii
 - 3/4 łyżeczki soli
 - pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
 - pół łyżeczki suszonej lebiodki (oregano)
 - duża szczypta czarnego pieprzu
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Kulki:
 Wszystkie składniki wymieszać w misce i dokładnie wyrobić. Z masy uformować kulki o średnicy ok. 4 cm. Układać je obok siebie w dużym naczyniu żaroodpornym. Piec przez 40 min. w temperaturze 190°C. Powinny się mocno zrumienić. Upieczone kulki polać na półmisku sosem i zaraz podawać.
 Sos:
 W dwulitrowym rondlu rozgrzać olej, dodać czosnek, cebulę i paprykę. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać i dusić na niewielkim ogniu przez 35 min., mieszając od czasu do czasu.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia australijska | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 7983 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |