| Młody bób z masłem | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średni Głosów: 4Ocena: 3.00
- 500 g zielonego młodego bobu
 - 3 łyżki masła
 - sól
 - pieprz
 
 Ewentualnie:
 - 2 łyżki drobnej tartej bułki
 - 1 ząbek czosnku
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Świeży bób można zarówno wyłuskać bezpośrednio ze strąków lub też kupić łuskany. Ziarna bobu wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Podawać polane topionym masłem lub masłem z tartą bułką. Dodatkowo można bób posypać świeżo zmielonym pieprzem, a do topionego masła dodać ząbek posiekanego czosnku. Podobnie postępować ze starszym bobem, ale wtedy gotować go trochę dłużej i przed podaniem wyłuskać ziarna bobu ze skórki.
 Można również przyrządzić sobie pure z gotowanego i przetartego bobu. Dodać do niego odrobinę masła i przyprawy. Takie pure z bobu może być użyte do przyrządzania kanapek lub jako dodatek do drugiego dania.
 | 
	|  | 
		|  | 
		| Przepis czytano już 7389 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |