|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Mussaka I |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
- 75 dkg mielonej wołowiny pół na pół z baraniną
 - 1.5 kg bakłażanów
 - 4 pomidory (40 dkg)
 - 25 dkg startego ostrego sera
 - 3 - 4 jajka
 - 1 cebula (10 dkg)
 - 1 łyżka masła
 - 1 ząbek czosnku
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 1 szkl. białego i wytrawnego wina
 - oliwa
 - 5 - 6 łyżek bułki tartej
 - natka pietruszki
 - gałka muszkatułowa
 - cukier
 - sól, pieprz
 
 Sos beszamelowy:
 - 4 dkg masła
 - 4 dkg mąki pszennej
 - 2 szkl. mleka
 - sól, pieprz
 - trochę żółtego sera
 
 Zioła:
 - oregano, bazylia, estragon, rozmaryn
 
 
 |  | Opis przygotowania: Bakłażany opiec na blasze, obrać, pokroić na plastry grubości 1.5 cm, posolić i osączyć na sitku. Po 1 h oprószyć je mąką i usmażyć na oliwie na złoty kolor. Przełożyć na tlerz i odstawić w ciepłe miejsce. Pomidory umyć, sparzyć, obrać, przekroić, oczyścić z pestek pozostawić do odcieknięcia. Posiekaną cebulę i czosnek zrumienić na maśle. Dodać mięso i rozgnieść je na patelni podczas smażenia, aby nie było grudek. Dodać pomidory, zioła, startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz, szczyptę cukru i dusić 45 min., podlewając winem. Następnie zdjąć z ognia, wymieszać z 2 łyżkami bułki tartej i odstawić. Gdy masa wystygnie, wbić żółtko oraz połączyć z pianą ubitą z białek. Blachę wysmarować oliwą wymieszaną z masłem i wysypać 1 łyżką bułki tartej. Ułożyć na niej warstwę upieczonych bakłażanów, posypać 2 łyżkami bułki tartej, następnie ułożyć masę mięsno-pomidorową. Posypać resztą bułki i jeśli pozostało jeszcze trochę bakłażanów ułożyć z nich wierzchnią warstwę.
 Sos: do roztopionego masła wsypać mąkę, rozmieszać i nim się zrumieni, wlać zimne mleko. Posolić, popieprzyć i stale mieszając, podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Wtedy dodać śmietankę. Musakę zalać beszamelem, gęsto posypać serem i wstawić na 45 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 180 - 190ş C. Zapiec na złoty kolor. Przed podaniem posypać natką i pokroić na porcje.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia grecka |  | Sposób przygotowania:  Zapiekane |  |  |  | Przepis czytano już 8210 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |