|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Omlet królewski |
|
Poziom: średni Czas: 15 min. Porcji: 1 - 2 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 2 jajka
- 3- 4 łyżki wody,lub śmietanki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki masła lub margaryny
|
Opis przygotowania: Jajka ubić ze śmietanką lub wodą i solą.
Żółtka i białka powinny się połączyć, ale nie mogą tworzyć jednolitej masy.
W gotowym omlecie powinny być wyraźnie widoczne białe niteczki białka (Francuzi uważają - twierdzą wręcz, że wystarczy jedynie 17 energicznych uderzeń widelcem, by jajka na omlet były ubite).
Połowę masła rozgrzać na patelni, wylać masę. Łopatką unieść spód omletu, gdy się lekko zetnie, tak by nie ścięte jajka spłynęły na dół.
Omlet jest gotowy, gdy wierzch jest miękki, kremowy, wilgotny, zaś spód ścięty, ale nie zrumieniony. |
|
Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 8613 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | napisz swój komentarz (wpisów: 3) |
rewelacja Dodał/a ~Blumenfeld dnia 2009-02-21 22:35:27
No po prostu, mistrzostwo świata. Przepyszne
| omlet Dodał/a ~Termar dnia 2008-11-21 18:01:45
są omlet, które zapieka się tylko z jednej strony, są to omlety na bazie samych jaj, bądź z dodatkiem mleka, śmietany czy wody.
Omlety w składzie których oprócz jaj i innych składników znajduje się mąka. zapiekamy z obu stron.
| ladnie wyglada Dodał/a justine dnia 2008-11-21 07:26:12
a ja nigdy nie wiem czy omlet powinno sie przewracac czy jednak nie
|
|
|
|