przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





ORZECHÓWKA MOCNA NALEWKA

Poziom: łatwy
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: dowolna
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
1 kg zielonych włoskich orzechów,
1/2 litra spirytusu,
1/2 litra wódki czystej 40%,
1 szklanka miodu,
szczypta imbiru

Opis przygotowania:
Orzechy opłukać, wytrzeć, ponakłuwać szpikulcem, wsypać do gąsiora. Zalać wszystek spirytusem, zakorkować szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na dwa miesiące.
Po upływie czasu tego, zlać spirytus do gąsiora przesączony przez muślin i szczelnie zakorkować, odstawić.
Z miodu i wódki zrobić syropu, (a robi się go tak; w małym garncu podgrzać miód i gdy już luźny dolewać powoli wódkę, cały czas mieszając) a gdy syrop ostygnie wymieszać ze spirytusem w gąsiorze.
Rozlać we flaszki szczelnie zakorkować i wynieść do chłodnej piwnicy. Orzechówka gotowa do używania po 6 miesiącach być powinna, gdy dobrze przejdzie
Opis / Uwagi:
Jest to starodawny przepis na orzechówkę, robiony przez pokolenia ku uciesze w zimowe wieczory i na niestrawności wszelkie. Mój dziadek Franciszek wypijał kieliszeczek zawsze po sutym obiedzie ( w niedzielę) bo w tygodniu jadło się skromnie, i jako miłośnik tytoniu przepalał papierosem. Czy to było zdrowe nie wiem dożył sędziwego wieku.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 3122 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin