|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
PAPRYKA CHILI NADZIEWANA |
|
Poziom: łatwy Czas: 120 min. Porcji: dowolna Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 4 strąki czerwonej papryki chili - długiej - wtedy farsz pozostanie w środku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- Sól, świeżo zmielony pieprz, bazylia, oregano lub inne zioła w/g
- 200g sera feta albo innego wg upodobań
|
Opis przygotowania: Strąki papryki umyć, skroić z nich dekielek, i wydrążyć środek, natkę umyć, otrzepać z wody, oberwać listki z łodyżek i drobno posiekać. Natkę wymieszać z sokiem cytryny i oliwa, posolić i popieprzyć.
Tak przygotowaną marynatą posmarować obficie strąki papryki od wewnątrz, ser pokroić w podłużne kawałki, obsypać ziołami i włożyć delikatnie do papryki. Rozgrzać grill i położyć n nim naszą paprykę grillując ją w średniej temperaturze po 10 minut z każdej strony. Podajemy na ciepło lub na zimno skrapiając, delikatną oliwą z pestek winogron. |
|
Opis / Uwagi: ostatnio pokazały się nadziewane papryczki w supermarketach ale one są marynowane i potem nadziewane fetą z masłem i ziołami, a w misce zalewane olejem, przepis powyżej jest oryginalnie grecki i pochodzi z tawerny w Stomio , Thio i Ana, właściciele, są moimi przyjaciółmi i od nich otrzymałem ten przepis. |
| Region: Kuchnia grecka | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 9047 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|