|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pieczarki faszerowane łatwe |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 10 kapeluszy dużych pieczarek
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Farsz:
- trzonki pieczarek, przeznaczonych do faszerowania
- 1 cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Pieczarki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć trzonki, a kapelusze skropić sokiem z cytryny i natrzeć oliwą
( można je obrać, ale nie jest to konieczne).
Oczyszczone trzonki drobno posiekać, przesmażyć najpierw na suchej patelni, a gdy sok odparuje, wlać 1 łyżkę oliwy , i mieszając smażyć chwilkę. Następnie dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i znów smażyć kilka minut, mieszając.
Na końcu wymieszać wszystko z posiekaną zieleniną, przyprawić farsz do smaku solą i pieprzem.
Osuszone kapelusze pieczarek obsmażać po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej oliwie, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć jeden obok drugiego na natłuszczonej blaszce do pieczenia, napełnić przygotowanym farszem, wstawić do piekarnika i piec ok 20 minut w temp 200 stopni c.
podawać z pieczywem i korniszonami. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 6229 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|