|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pikantna jarzynka z dyni |
|
Poziom: łatwy Czas: 40 min. Porcji: 4 Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - 60 dag dyni (obranej, pozbawionej pestek i miąższu)
- łyżka masła lub masła roślinnego i smalcu (pół na pół)
- łyżka mąki
- sok spod kiszonych ogórków (w zależności od potrzeb)
- sól, pieprz
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- kopiasta łyżka posiekanego koperku
|
Opis przygotowania: Pokrojoną w kostkę dynię rozkładamy na sicie, zanurzamy na 3 min we wrzącej, lekko osolonej wodzie, odsączamy, wychładzamy. Na rozgrzanym tłuszczu zasmażamy mąkę, uważając, by się nie zarumieniła, ale straciła smak surowizny, zasmażkę rozprowadzamy przecedzonym sokiem spod kiszonych ogórków w takiej ilości, by sos miał odpowiednią konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy obgotowaną dynię, dodajemy spienioną śmietanę i koperek, trzymamy razem przez 3-4 min na niewielkim ogniu.
Potrawa nie nadaje się do odgrzewania. |
|
Opis / Uwagi: niskokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Region: Kuchnia węgierska | |
Przepis czytano już 9640 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|