|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Plastry karkówki w imbirowej marynacie |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 6-8 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 6-8 cienkich plastrów (grubości ok.1 cm) świeżej, niezbyt przerośniętej tłuszczem karkówki
- sól
- zmiażdżony w moździerzu biały pieprz
marynata:
- łyżka drobno posiekanego świeżego kłącza imbiru
- 1/2 szklanki konfitur z gorzkich pomarańczy
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 duże łyżki ostrej musztardy (chrzanowa lub sarepska)
- szczypta (czubek noża) chili
|
Opis przygotowania: 1
Plastry karkówki wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką, nacieramy z obu stron niewielką ilością soli i pieprzu. Układamy porcje jedna na drugiej, owijamy w folię aluminiową, odstawiamy w chłodne miejsce na 15 min.
2
Rozdrobniony imbir rozcieramy z konfiturą, miodem, sosem sojowym, musztardą i chili. Gdy marynata stanie się jednolita i nabierze konsystencji majonezu, smarujemy nią z każdej strony plastry karkówki, układamy jeden na drugim, owijamy w folię i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.
3
Karkówkę lekko osączamy z marynaty, kładziemy na gęstej grillowej siatce lub tacy z folii aluminiowej i smażymy na rozgrzanym rożnie, często smarując pozostałą marynatą. Sos imbirowy nada mięsu niepowtarzalny smak i aromat, należy tylko uważać, by żar nie był zbyt mocny i porcje nie ruieniły się za bardzo, bo karkówka zgorzknieje.
4
Danie podajemy gorące, prosto z grilla, z dodatkiem delikatnej w smaku surówki, z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub śmietaną, białym świeżym pieczywem oraz lampką wytrawnego wina. |
|
Opis / Uwagi: średniokaloryczne, czas, oprócz czasu na chłodzenie i marynowanie - KUCHNIA POLSKA Potrawy z GRILLA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot. Teresa i Zbigniew Wielgoszowie |
| Sposób przygotowania: Grillowane | |
Przepis czytano już 11523 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|