Przegrzebki smażone |
|
Poziom: średni Czas: 5 min. Porcji: 1 Głosów: 5 Ocena: 5.00 Składniki: 5 przegrzebek
Curry
Sól
Papryka słodka w proszku
Oliwa z oliwek
|
Opis przygotowania: Przegrzebki jakie można kupić jedynie w dobrze zaopatrzonych sklepach rybnych w Polsce to wyjęte z muszli Małże Św. Jakuba. Zwykle kupuje je się mrożone i ich cena waha się w granicach 110-130 zł/kg. Kupić można je z lub bez korali, czyli pomarańczowej delikatnie do nich przyczepionej ikry. Mi akurat trafiły się te z koralem. Rozmraża je się powoli, lub gdy się spieszymy - w zimnej wodzie. Od rozmrożonych przegrzebek odcinamy delikatnie korale używając noża tylko do przycinania cienkich błonek łączących koral z mięsem przegrzebka. Tak przygotowane osuszamy i przyprawiamy solą, curry i słodką papryką, smażymy minutę z każdej strony kładąc na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Nie wolno smażyć ich dłużej gdyż skurczą się i będą miały konsystencję podeszwy obuwia sportowego. Usmażone przegrzebki przecinamy wzdłuż i podajemy z dowolnymi dodatkami lub jako składnik sałatki.
Odcięte wcześniej korale smażę później z dodatkiem tych samych przypraw i robię widelcem delikatne pęknięcia, by móc lekko przysmażyć zawartość korali. Układam na środku talerza i całość podaję z grzankami. Jeśli ktoś będzie przygotowywał przegrzebki to bardzo proszę wrzucić zdjęcia z waszymi sugestiami odnośnie prezentacji i dodatków do tak ekskluzywnego produktu :)
Smacznego |
|
Opis / Uwagi: Gordon Ramsay, którego przegrzebki są żelazną pozycją w każdym menu w przystawkach w swojej książce poleca podawanie ich na puree z kalafiora, z kolei w hell's kitchen i w The F word podaje przegrzebki z różnymi vinegrettami, także jak widać jest wiele wariantów podania i smaków. |
|
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: majki |
Przepis czytano już 15344 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |