|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sardynki pieczone z ziemniakami i suszonymi w słońcu pomidorami |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 4 łyżki oliwy,
4 ziemniaki,
obrane i pokrojone w cienkie plastry,
2 cebule pokrojone w cienkie plastry,
sól i czarny pieprz do smaku,
pół słoika (ok. 100 ml) suszonych w słońcu pomidorów w oliwie,
pokrojonych w kostkę oraz 2 - 3 łyżki oliwy,
którą były zalane,
8 świeżych sardynek,
oczyszczonych,
umytych i osuszonych w papierowym ręczniku,
100 ml białego wytrawnego wina,
łyżeczka suszonego tymianku,
ćwierć pęczka posiekanej natki pietruszki,
cytryna pokrojona w ósemki.
|
Opis przygotowania: Przygotować duży półmisek żaroodporny (tak duży, aby wszystkie ryby można było ułożyć jako jedną warstwę). Natłuścić półmisek dwiema łyżkami oliwy. Ułożyć plastry ziemniaków, na nich cebulę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie posypać pokrojonymi pomidorami. Skropić oliwą z pomidorów, przykryć półmisek i wstawić go do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 40 min. Sardynki ułożyć na wierzchu zapiekanki, polać je winem, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, oprószyć tymiankiem i skropić pozostałymi dwiema łyżkami oliwy. Wstawić naczynie (bez przykrycia) z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez około 15 min. Podawać potrawę na stół w tym samym naczyniu, w którym się piekła. Przed podaniem posypać natką i udekorować cząstkami cytryny. |
|
Region: Kuchnia australijska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 9851 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|