Smardze w foremkach |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 3 kg smardzów
- 1 bułeczka
- 1/8 l mleka
- 1 jajko
- 5 dkg bułki tartej
- 6 dkg masła rakowego
- sól
- pieprz
- 6 dkg masła
|
Opis przygotowania: Smardze po kilkakrotnym wypłukaniu sparzyć i ugotować w małej ilości rosołu, przesiekać je na maszynce wraz z bułką otartą ze skórki i namoczona w mleku i zmieszać z jajkami, osolić, popieprzyć, dodać kwiatu muszkatołowego, nakładać tym farszem foremki lub filiżanki wysmarowane i wysypane bułką. Ustawić je na brytfannie napełnionej do połowy gotującą się wodą, w każdą filiżankę włożyć trochę masła rakowego i wstawić na piec na 15 - 20 min. Potem wyrzucać z foremek na półmisek i polać sosem rakowym lub innym. Można też powyższy sposób przyrządzone grzybki nakładać na muszelki i zapiec w piecyku. |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis czytano już 4361 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |