przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sos cytrynowo-kaparowy


Poziom: łatwy
Czas: 15 min.
Porcji: 3
Głosów: 18
Ocena: 4.77
Składniki:
Śmietana 30%
Cytryna
Kaparki
Kurkuma
Kostka rosołowa

Opis przygotowania:
Wyjmujemy kilka kaparków ze słoika i wrzucamy do kieliszka do wódki (50ml). Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy do tego samego kieliszka. Na patelnię lub do szerokiego rondelka wlewamy całą śmietanę, gotujemy na wolnym ogniu uważając by nie zważyła się, gdy zacznie się redukować wrzucamy 1/4 kostki rosołowej i zawartość kieliszka, mieszamy wszystko razem. Na samym końcu dodajemy troszeczkę kurkumy i mieszamy, dodajemy ją po to, by mieć piękny żółty kolor, a dodawana jest dopiero na końcu gotowania, dlatego, że śmietana redukuje się znacznie wolniej jeśli kurkuma dodana jest za wcześnie.

Ten sos idzie w parze z rybami i drobiem
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 5462 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin