| Szaszłyki z kurczaka z szafranem i cytryną | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniGłosów: 4Ocena: 4.25
1 kg piersi kurczaka (2 sztuki)
 sól, pieprz
 4 łyżki soku z cytryny
 6 łyżek oliwy z oliwek
 mała szczypta szafranu
 świeży tymianek
 (ok 7 szaszłyków)
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Piersi kurczaka umyć, osuszyć, odciąć ewentualne skórki, włókna i kostki. Pokroić wzdłuż na paski, oprószyć solą oraz pieprzem. Do miski wlać sok z cytryny, dodać 6 łyżek oliwy z oliwek oraz roztarty w moździerzu szafran. Włożyć piersi kurczaka i wymieszać. Odstawić na 15 minut.
 Paski kurczaka wyjąć z marynaty i nakłuć na szaszłyki zawijając je jak w harmonijkę. Szaszłyki ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować przez około 5 minut, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut.
 Pod koniec na szaszłykach ułożyć gałązki lub listki tymianku. Podawać z białym ryżem i ewentualnie oliwą oliwek z pierwszego tłoczenia. Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  julka | 
	| Przepis czytano już 4426 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |