Chłodnik z ogórków małosolnych |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: dla 4 osób Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 300 g ogórków małosolnych
- 500 ml kwasu z ogórków
- ząbek czosnku
- szklanka śmietany
- szklanka zsiadłego mleka
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- cukier, sól
|
Opis przygotowania: Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać kwasem z ogórków, gotować kilka minut.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub rozgnieść, dodać do wywaru ogórkowego, wywar ostudzić.
Zsiadłe mleko połączyć ze śmietaną, dokładnie wymieszać.
Wlać do schłodzonego wywaru.
Dodać koperek i szczypiorek.
Chłodnik przyprawić do smaku solą i pieprzem. |
|
Opis / Uwagi: czas bez schładzania |
|
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis czytano już 7443 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |