Łosoś solony |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Głosów: 5 Ocena: 4.00 Składniki: - filet z łososia (surowy)
- sól kamienna
- cytryna
- olej
- czubryca zielona
- sosy na zimno - dresingi np. ziołowy, tysiąca wysp, vinegret itp.
|
Opis przygotowania: Surowy filet z łososia zasypujemy szczelnie solą kamienną - odkładamy do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu łososia moczymy pozbywając się nadmiaru soli. Kroimy filet w cieniutkie plasterki, wkładamy do naczynia (słoik) i zalewamy olejem - w ten sposób przechowujemy łososia w lodówce - wyjmując z oleju tylko taką ilość jaka będzie konsumowana.
Po wyjęciu z oleju łososia. odcedzamy olej na sitku.
Podajemy na półmisku wyłożonym fioletową strzępiastą sałatą. łososia skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą i polewamy sosami. |
|
|
Przepis został dodany przez: profesor59 |
Przepis czytano już 15798 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |