| Gjuwecz z mięsem | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 1Ocena: 5.00
- 1 kg mięsa (cielęcina lub wieprzowina albo jagnięcina)
 - olej
 - sól
 - natka pietruszki
 - pieprz
 - papryka mielona
 - cebula
 - marchewki i wszelkie inne warzywa jakie macie pod ręką
 np.:
 - fasolka szparagowa
 - groszek
 - pomidory
 - bakłażany
 - cukinia
 - ziemniaki
 - kapusta
 - kalafior
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Mięso pokroić w kostkę i krótko poddusić w oleju. Następnie posolić, zalać wodą i gotować (najlepiej hermetycznie zamykanym garnku). Warzywa dusić w głębokim naczyniu. Należy zwrócić uwagę na kolejność dorzucania warzyw do duszenia. W pierwszej kolejności dusić pokrojoną marchewkę i cebulę. Potem dorzucić, fasolkę, groszek, ziemniaki, cukinię. Na koniec dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Duszone warzywa zalać bulionem z ugotowanego mięsa oraz dodać same mięso. Zgodnie z własnymi preferencjami można dodać ząbki czosnku. Uzyskaną w ten sposób potrawę zapiec w piekarniku tak, żeby zgęstniała. Tak przygotowany gjuwecz przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia bułgarska | 
| Sposób przygotowania:  Zapiekane | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 10945 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |